Подкрепя се и изграждането на храма Свети Пимен Зографски“ в район

...
Подкрепя се и изграждането на храма Свети Пимен Зографски“ в район
Коментари Харесай

По програма на кмета Фандъкова реставрират стенописи на църкви и манастири

Подкрепя се и построяването на храма „ Свети Пимен Зографски “ в регион „ Изгрев “ 

По програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова за ремонт и създаване на храмове и реституция на фрески се планува да бъдат възобновени постройките на 5 църкви и манастира.

Столичният общински съвет се чака да вземе решение на съвещанието си в четвъртък за финансиране в размер на 190 000 лева от бюджета на Столична община.

Акцент в програмата е реставрацията на стенописите на три храма. Един от тях е Курилският манастир „ Св. Иван Рилски “, който е монумент с „ национално значение “. През 1596 година манастирският храм е изписан от известния живописец Пимен Зографски. От неговите фрески са оживели единствено няколко облика на светци и обособени подиуми – разграничават се облиците на Св. Панталеймон и Св. Св. Константин и Елена. Сравнително добре е непокътната и сцената „ Успение Богородично “. Преди няколко години по предложение на кмета започнаха ремонтни работи по възобновяване на манастира. За да бъде приключен цялостният тип на манастирския храм, ще бъдат отпуснати средства за реституция на стенописите в главната постройка на църквата, в това число и по свода на храма.

Реставрационни действия ще се изпълнят и за храм „ Света Троица “ в кв. „ Драгалевци “. Ще се реставрира иконостасът и иконите на храма. В църквата „ Св. Николай Чудотворец “ в с. Желява, регион „ Кремиковци “, е планувана реституция на стенописите на храма.

В програмата на кмета Фандъкова е включен и главен ремонт на фасада на църковната постройка на храм „ Св. Николай Чудотворец “, кв. „ Славовци “, регион „ Нови Искър “.

За да продължи строителството на новия храм в регион „ Изгрев “ „ Свети Пимен Зографски “, който миряните от дълго време чакат, по предложение на кмета Фандъкова ще бъдат отпуснати също 30 000 лева

Арменската апостолическа православна черква „ Света Богородица ” ще получи финансиране за благоустрояване на околното пространство и озеленяване.

По програмата на кмета Фандъкова за възобновяване, реституция и създаване на храмове са финансирани десетки здания на храмове и манастири в София.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР